Maria Victoria Secall serà al programa per a presentar ‘El dia que va néixer Orlando’, que ara no fa gaire, el març de 2018, publicà Finis Africae, amb uns esplèndids dibuixos d’Horacio Sapere i un pròleg d’Àngels Cardona Palmer. «La paraula poètica ─llegim en un escrit promocional─ defuig la tirania del significat únic, permet el naixement d’associacions no previstes, de realitats noves i alliberadores. El dia que va néixer Orlando de Maria Victòria Secall fa aquest camí. Recull la torxa de la novel·la de Virginia Woolf, Orlando, i ens obre portes interiors i forrellats externs, ens convoca a esdevenir qui volem ser, a trobar la part masculina que la dona porta dintre, a acceptar la part femenina que l’home sol ignorar. A la recerca de relacions alliberadores cap a una abolició dels límits i els significats patriarcals i temporals; assolir una millor visió interior, denunciar injustícies i indignar-se. Un poemari amb uns versos essencials, allà on no res hi sobra però tampoc no res hi manca»

https://www.ivoox.com/player_ej_65324244_6_1.html

Ahir, dimecres dia 10 de febrer de 2021, férem el tres-cents cinquanta-cinquè programa, el dinovè de la desena temporada. L’emetérem des de Ràdio SantVi.

Maria Victòria Secall, la convidada, nasqué el 28 de desembre de 1948 a Barcelona. Maria Victòria Secall i de Fermentino és una poeta balear resident a Palma. Maria Victòria es va llicenciar en Psicologia i en Filosofia a la Universitat de Barcelona per a passar a doctorar-se en Psicolingüística a la mateixa Universitat. En un primer moment i al llarg d’una gran temporada es dedicà a la docència, tasca que compaginava amb la investigació i la pràctica clínica de la psicologia; la qual va acabant sent la seva principal dedicació i la que actualment continua exercint a un centre oficial de Palma. És membre, com Aina Ferrer Torrens de Fart D’art, escamot poètic; de l’associació d’escriptors en llengua catalana, del Pen Català. Gestiona un bloc personal, El pèndol de petites oscil·lacions. Al llarg de la seua carrera com a psicòloga ha publicat diversos llibres com ara Psicología del lenguaje, que l’Editorial Pirámide publicà el1981; La parla de l’infant, publicat el 1987 per l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Palma; La capsa dels sons, publicat el 1988 per Premsa Universitària. També ha realitzat articles per a revistes especialitzades en temes de psicolingüística i psicologia social. Entre la temàtica de la seva obra ha conreat a més a més la literatura infantil i juvenil, on podem destacar L’estel de foc, amb què fou finalista del IIN Premi Guillem Cifre de Colonya), Hiverneus, amb què obtingué el 1984 el 2N. Premi de narrativa breu Dona, La capsa dels somnis, recull de contes finalista el 1984 del IIIR Premi Guillem Cifre de Colonya. Com a poeta i escriptora de relat breu ha publicat L’indesxifrable codi, Premi el 1997 Rei en Jaume de Poesia, Heliografia, llibre guanyador el 1998 del Premi de Poesia Joan Llacuna, que s’atorga a Igualada; L’embolicadora, amb què obtingué el 1999 el 2N Premi de narrativa breu del Diario de Mallorca; Lluna nova,1R Premi el 2001 Ancora de narrativa breu de Sant Feliu de Guíxols 2001; La nedadora, 2N Premi el 2002 de conte curt Sant Bartomeu de Montuïri, Els amants del pont, amb què que obtingué el Premi de conte curt de Sant Sadurní d’Anoia i Obert per defunció, publicat a Palma el 2006. Gramòfon de runes, el 2012; La mort viole(n)ta, 2013. A banda de El dia que va néixer Orlando, que presentarem, hem d’afegir un últim poemari, El perfum del llorer, amb què obtingué el 2018 el Premi Xavier Casp.

Ha participat a diverses compilacions: Poetes per la llengua, 1999; 13×3 Poesia Perifèrica, 2006; el disc Vents de la paraula, 12 poetes de les illes, 2006; Eròtiques idespentinades, 2007; Festival de Poesiade Lloseta 2009; Accions’13, Lloseta 2013; Ressonàncies poètiques i pictòriques del món femení al’obra teatral d’Alexandre Ballester, amb Marquet Pasqual, 2007, 2010; Reivindicació de l’aurora a Rompre els murs de silenci, amb Marquet Pasqual, 2011; el documental sobre dones poetes Som elles, d’Aina Riera, 2012; XV Festival de Poesia de la Mediterrània 2013; Versos per la llengua, poetes de Mallorca, 2014; Autisme, trenquem el silenci amb la poesia, 2014; Amb accent a la neutra. Antologia de dones poetes a Mallorca, 2014; Dones de la Mediterrània amb Marquet Pasqual, 2015; PoesArt, Artà 2017; El llom de la sargantana, amb Marquet Pasqual, 2019. Col·laboracions periòdiques al quadern cultural S’Esclop.

Com a poeta participa en actes de difusió de la poesia, individualment i amb grup, per a les causes del desarmament, l’eliminació de la violència de gènere i la llibertat i col·labora amb artistes plàstics, en una proposta conjunta d’apropament i fusió. Amb el pintor i amic pollencí Antoni Marquet Pasqual han elaborat diverses obres conjuntes. Per a ella la poesia és un acte d’amor propi i aliè, la comprensió i compassió del dolor, el goig compartit. Els seus versos parlen de la intempèrie i la solitud, dels aixoplucs necessaris per a viure, de l’amor i el desamor, del paisatge i la paraula, dels petits plaers de la vida i l’amistat, de les dones i la lluita per la igualtat. Creu que no som propietaris de les paraules, només en som usufructuaris, cada llengua, cada literatura és patrimoni de la humanitat.

Quant a suip

Filòleg, professor i poeta
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s