https://go.ivoox.com/rf/57301939
Avui, dimecres dia 30 de setembre de 2020, hem fet el tres-cents quarantè programa, el quart de la desena temporada. L’hem emès en directe, com sempre, des de Ràdio SantVi.
Alexandre de Riquer i Ynglada, nascut a Calaf l’any 1856 és, com Apeles Mestres, Santiago Rusiñol o Adrià Gual, un dels grans artistes polifacètics del Modernisme, en un temps en el qual el cultiu de diverses arts no és una cosa gens estranya. També Víctor Català i Prudenci Bertrana pintaven, Modest Urgell, conegut pels quadres, és igualment dramaturg, i Carme Karr composa alguns lieder, encara que aquesta activitat quedi en un segon pla respecte a la de narradora i periodista. Segons el crític que va introduir el mot «modernisme», Ramon D. Perés, a altres països hi havia més tendència a considerar aquests artistes-escriptors dels dos vessants, mentre que aquí «son raros y siempre que aparecen se les disputa alguno de los puestos que pretendent ocupar». Perés, quan escriu això, pensa en Apeles Mestres, però el concepte és perfectament vàlid si l’apliquem a Alexandre de Riquer, de qui sempre es solia passar de puntetes la part literària.
Maria Planellas Saumell, la convidada, va néixer el 16 d’octubre de1991 a Els Hostalets d’en Bas. És doctora en Estudis Lingüístics, Literaris i Culturals per la Universitat de Barcelona, amb una tesi sobre la ironia en la poesia d’Apeles Mestres, nom que escriu sense la grafia doble, tal com ho reivindicava l’autor. És membre del Consell de redacció de la revista Haidé, estudis maragallians on va dirigir, el 2019, un dossier sobre la interacció de diferents personalitats modernistes amb l’autor de La vaca cega, i ha col·laborat també en altres revistes de literatura, com ara Caràcters. Enguany ha publicat Petons, d’Alexandre de Riquer, amb l’editorial Trípode, que té una col·lecció dedicada a la recuperació d’autors catalans del tombant de segle XIX i les primeres dècades del XX.