Aparador de poesia. Júlia Badal i Basto, poeta barcelonina, vindrà a presentar ‘Brodats de seda’, que ara fa res, el setembre de 2019, publicà l’Editorial Comte d’Aure, dins la col·lecció La Garonne, amb un pròleg de Jaume Piquet i un epíleg de Vicenç Llorca. El poemari, segons l’autora, «és la dansa de l’agulla, lliscant, acaronant el teixit, els poemes. (…) Els sentits [hi] vibren a través del tacte, el gest, el silenci de la pèrdua més íntima. » «(…) celebra ―rebla el clau l’epilogista―, a través de l’eròtica, el plaer i l’amor compartits dels amants. [L’autora] aconsegueix (…) homenatjar l’amant absent (…).»

https://www.ivoox.com/player_ej_48607186_4_1.html?c1=ff6600

reproduir i baixar

Abans d’ahir, dimecres 4 de març de 2020, férem el tres-cents vint-i-sisè programa, el vint-i-unè de la novena temporada.
Júlia Badal i Basto, la convidada, nasqué a Barcelona, l’1 de maig de 1964, just quan el franquisme commemorava Los 25 años de paz, eufemisme que van encunyar per l’ocasió. Cresqué en el si d’una família treballadora ― la mare feia de modista i el pare era agent comercial ―, era la petita de dos germans. La infantesa va discórrer entre l’Acadèmia Núria, l’escola concertada del carrer Vallespir, propietat dels Triola, on anàvem els nens de la zona nord del barri de Sants, berenars de pa amb vi i sucre i estones veient Los Chiripitiflauticos en la televisió en blanc i negre de l’època. Ja de ben petita, els mots la varen seduir, i llegia el TBO, el Patufet, la LyLy, revista juvenil femenina… I llibres, els grans amants; ho tastava tot, les aventures de Los Cinco, escrites per l’escriptora Enid Blyton, els llibres de la col·lecció Bruguera, títols com Tom Sawyer, o Sissi emperatriz, d’Allison Pataki. Alguns encara els conserva en la seva enorme biblioteca personal. Estudià Administratiu, com moltes noies de l’època. El que li agradava, però, era la literatura, i treia bones notes, en Geografia, Història i, és clar, en Llengua i Literatura. Als 18 anys, començar a col·laborar a la Revista del barri Trenc d’ Alba, on tingué l’oportunitat d’entrevistar a Lluís Llach, o Raimon. Treballà en diferents mitjans de comunicació. L’estiu del 1991 esdevé mare i es dedica als fills, tot i que segueix sent lletraferida i escriu sense cap afany. A la tardor de 2013 reprèn el camí, de les lletres i recita per primer cop en públic. D’aleshores ençà fa recitals i col·laboradors en llibres i s’aboca en actes solidaris. Trobem obra seva a Lletres blaves per a l’autisme, que publicà Stromberg Editorial el 2019 i 50 poetes de la terra, publicat el 2018, antologia coordinada per Imma Forment i Pau Civit, els beneficis de la qual foren destinats a l’ONG Proactiva Open Arms. El 2015 coneix en Miquel, a qui va dedicat el segon poemari, Brodats de seda, que presentarem. Ell l’esperonà a publicar el 6 d’octubre de 2016 el primer, Laberints de pell, que edità l’Editorial Trirremis. Dissortadament, un càncer de fetge, se l’endugué el 20 d’agost del 2018. «Escriure ―ens va escriure la poeta―, m’ajuda a viure el dol.» S’ha presentat a nombrosos premis literaris i ha estat finalista de les dues edicions de poesia Eròtica d’Olot. Se sent de Sants, com la Núria Feliu, i és encara la nena, això creu, que gaudia escoltant en les sobretaules dels diumenges. Segueix gaudint amb la lectura de llibres, compartint sopars amb els amics o en les tardes de pluja, brodant i fent ganxet. Ah la música: Llach, Aerosmith, Deep Purple, els boleros de Moncho… No ens deixéssim que fa de Jutgessa Internacional de Majorettes.

Quant a suip

Filòleg, professor i poeta
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s