Albert Planelles i Vellvé tornà al programa per a presentar ‘La fortalesa del gram’, poemari que ara fa res, l’octubre de 2019, publicà Tèmenos Edicions, amb un pròleg de Marta Pérez i Sierra. «[El llibre] parla del revers humà ─fa avinent el poeta─, l’altra cara d’allò que es veu. El revers viu en l’ambivalència, no és unívoc, sinó un gresol de contradiccions. És el territori de l’ombra, de les ombres que ens acompanyen (…). En aquest magma bullent, també hi nia la memòria personal, la munió de records de la vida (…).»

https://www.ivoox.com/player_ej_45139903_4_1.html?c1=ff6600

reproduir i baixar

Ahir, dimecres 4 de desembre de 2019, férem el tres-cents setzè programa, l’onzè de la novena temporada. L’emetérem en directe, com sempre, des de Ràdio SantVi.
Albert Planelles i Vellvé, el convidat, nasqué a Barcelona el 14 de desembre de 1955. Ens va dir que en una missiva, que està jubilat des del desembre de 2015, però no ens el creiem. Els professors i els poetes no es jubilen mai. Estudiava Història a la Universitat Autònoma el 15 de maig de 1975 ─ tenia vint anys ─ quan es celebrà al Campus de Bellaterra el Gespa-Price, el segon gran Festival de Poesia Popular que, sota el franquisme. Hi era, i encara ressonava la veu de Gabriel Ferrater, desaparegut dos anys abans. Llicenciat en Història moderna i contemporània i Catedràtic de Llengua i Literatura Catalanes a l’Institut Montserrat de Barcelona. «He escrit ─confessa─ des dels divuit anys, però desordenadament i amb interrupcions molt llargues.» Quan tenia els fills petits no escrivia. Va presentar uns poemes a una editorial i «em van dir ─recorda─, amb pocs eufemismes, que millor que em dediqués a una altra cosa. Em va afectar i vaig arribar a creure que efectivament valia més deixar-ho córrer.» Però ara ja fa uns anys que no pot parar, necessita escriure. El 2012 Parnass Edicions publicà Converses amagades, el 2013, Tèmenos Edicions El camí que desa les hores. La mateixa editorial el 2015 edita Els ulls de l’ombra, el 2017 Quadern de nit. El setembre de 2018, Tèmenos Edicions publicà Raig dins de la col·lecció Lai. Podem trobar poemes seus a la Terra sagna. L’u d’octubre dels poetes, publicat el 2018 per Edicions de l’Albí i a Versos de acogida/Versos d’acollida, sobre la crisi dels refugiats, editat també el 2018 per Barcelonaactua.
Home amb valors: «M’alteren la injustícia i la imposició; la manca d’educació i la potineria humana que destrossa el medi que habita.» Li agradaria celebrar la independència de Catalunya, però el neguiteja que, tot seguit, ens la carreguéssim «amb la coneguda insolvència col·lectiva tan ibèrica i catalana, ai!» La poesia li serveix ─remarca─ per repensar la vida i dir allò que no pot, ni vol, expressar en la llengua estàndard. «Per navegar a través de la intuïció i la metàfora. Per homenatjar la meva llengua. Per lluitar contra l’oblit. Per testimoniar la memòria.»

Quant a suip

Filòleg, professor i poeta
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s