Josep Morera Prat, germà del creador d’aquest espai radiofònic, i Laia Rubia Alberich, filòloga i pedagoga, vingueren a parlar del Lacetània, un grup cultural de joves que va agitar i remoure les consciències d’Igualada a inicis de la dècada dels seixanta del segle passat. El Doctor Josep Morera el primer cop que va ser al programa, l’abril del 2011, va mostrar-se convençut que havia vist l’ànima dels homes, perquè si no l’hagués vista li hauria estat impossible de tenir cura del seu cos.

reproduir i baixar

Abans d’ahir, dimecres dia 16 de gener de 2019, férem el dos cents vuitanta-cinquè programa, el setzè de la vuitena temporada. L’emetérem en directe, com sempre.
Josep Morera Prat, el primer convidat, nasqué a Igualada el 4 de juny del 1944. L’avi i el pare eren metges i, com que el germà renuncià a ser-ho, esdevingué sense remei metge. Abans, però, estudià batxillerat al Col·legi del Pares Escolapis. Ambdós germans el 1961 van guanyar la flor natural dels VI Jocs Florals de l’Aspirantat. Així conegueren Antoni Pous, malaguanyat poeta i traductor manlleuenc que morí el 1976 d’un maleït càncer. Empesos pel seu mestratge, amb Manuel Vidal, Remigi Combalia i Pere Bas, fundaren el Lacetània, òrgan cultural de joves, que dugué a terme, en ple franquisme, una frenètica activitat de resistència lingüística. Això els va permetre relacionar-se directament amb molts dels intel·lectuals que estaven actius en el manteniment de la llengua catalana. Aquesta breu etapa impregnà en molts sentits la seva trajectòria humanística. Estudia medicina a la Facultat de Medicina de l’Hospital Clínic i es llicencià el 1966. Fou delegat de la facultat, pel Sindicat Democràtic de Catalunya i milità en el PSUC, durant l’època franquista. Participà activament en l’organització de la Caputxinada el març d’enguany va fer cinquanta anys. Especialista en Medicina Interna i Pneumologia i Doctor i professor de medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va rebre l’acreditació de Recerca Avançada de la Generalitat.
Fins el 2012 va treballar com a Cap del Servei de Pneumologia de l’Hospital Germans Trias i Pujol. Autor de nombroses publicacions mèdiques i llibres de l’especialitat. Ha exercit el càrrec de president de la Societat Catalana de Pneumologia i ha format part de comissions assessores tant del govern espanyol com del català. Va rebre el Premi al Mèrit en Pneumologia, així com el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria d’innovació científica. Entre d’altres beques de recerca, va ser mereixedor d’una de les beques de la Marató de TV3. Ha recorregut mig món per a donar a conèixer els seus coneixements i ha estat convidat tant a les ràdios més acreditades com a les televisions d’aquest país.
La nostra segona convidada porta fatal el fer-se gran. Vés, i nosaltres! Laia Rubia Alberich nasqué el 20 de maig de 1990 a les quatre de la matinada a l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida. Filla única, això marca: tingué una infantesa i adolescència esplèndides, podria dir-se que feliç. Ho deu, segons ella, tot als pares, una parella d’esperit jove que renuncià gairebé a tot pel bé de la filla. Ho han fet molt bé, segueix opinant, potser massa. Massa estimada. Aquest excés de suport no la dugué mai a rebel·lar-se. No té cap passat rebel. Passada l’adolescència, perdé la vergonya per sempre més. Amb desvergonyiment s’apuntà a concursos de lectura en veu alta, de comunicació, de redacció, a recitals poètics. A tots els que podia. Es llicencià en Filologia Catalana i Comunicació per la Universitat de Lleida i cursà el Màster de Formació en Professorat a la Universitat de Barcelona. Té el nivell superior d’anglès per l’Escola Oficial d’Idiomes. Actualment compagina les tasques filològiques amb la docència, la seva passió. Amb el Claudi Ballell, la seva parella, que va conèixer fa sis anys quan feia el màster, va crear el 2013 el mètode propi Punt i Coma. Es tracta d’un mètode basat en les emocions, el reforç positiu i la motivació. Han estat guardonats amb diferents reconeixements de caràcter empresarial com ara el Premi Innovació 2016. Conèixer en Claudi li suposà un camí ascendent. El defineix com «un emprenedor innat, molt constant, extremament positiu que ha sabut contagiar-me del seu optimisme etern i ha sabut fer perdre’m la por al fracàs, que no té.» L’entorn els empenyia a una feina estable i segura, però van voler emprendre el seu projecte. «Aquí sí ―conclou― que vaig ser rebel, i molt.» Guardonada amb el Premi Enric Farreny de Literatura i amb el de narrativa de la Campanya de Seguretat viària a escala nacional. Presentadora de Congressos com Gabriel Ferrater: els joves i els dies i d’altres. Participa activament en debats d’educació i imparteix conferències per a mares i pares.

Quant a suip

Filòleg, professor i poeta
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s