Josep Morera Prat, germà del creador d’aquest espai radiofònic, presentà “Anecdotari d’una Vida Mèdica”, el seu primer llibre no estrictament mèdic, publicat l’abril del 2016. Els diversos relats van fer-se públics en un blog que ara ha esdevingut tinta impresa. Es tracta d’una excepció en la línia d’aquest programa, justificat pel fet que l’autor és poeta, la seva obra és inèdita, i pel fet que està publicat per una causa lloable —els beneficis de la venda van a parar íntegrament a Arrels Fundació. L’obra està magníficament il·lustrada per Martín ‘Tincho’ Cejas. En l’anterior cop que va ser al programa, l’abril de 2011, ha trigat cinc anys justos a tornar, es mostrà convençut que havia vist l’ànima dels homes, perquè si no l’hagués vista li hauria estat impossible de tenir cura del seu cos.

reproduir i baixar

 

vs161117-007

vs161117-001

vs161117-004

Ahir, dimecres, dia 16 de novembre de 2016, férem el dos-cents quatrè programa, el cinquè de la sisena temporada.

Josep Morera Prat, el convidat, nasqué a Igualada el 4 de juny del 1944. L’avi i el pare eren metges i, com que el germà renuncià a ser-ho, esdevingué sense remei metge. Abans, però, estudià batxillerat al Col·legi del Pares Escolapis. Ambdós germans el 1961 van guanyar la flor natural dels VI Jocs Florals de l’Aspirantat. Així conegueren Antoni Pous, malaguanyat poeta i traductor manlleuenc que morí el 1976 d’un maleït càncer. Empesos pel seu mestratge, amb Manuel Vidal i Remigi Combalia, fundaren el Lacetània, òrgan cultural de joves, que dugué a terme, en ple franquisme, una frenètica activitat de resistència lingüística. Això els va permetre relacionar-se directament amb molts dels intel·lectuals que estaven actius en el manteniment de la llengua catalana. Aquesta breu etapa impregnà en molts sentits la seva trajectòria humanística. Estudia medicina a la Facultat de Medicina de l’Hospital Clínic i es llicencià el 1966. Fou delegat de la facultat, pel Sindicat Democràtic de Catalunya i milità en el PSUC, durant l’època franquista. Participà activament en l’organització de la Caputxinada el març d’enguany va fer cinquanta anys. Especialista en Medicina Interna i Pneumologia i Doctor i professor de medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va rebre l’acreditació de Recerca Avançada de la Generalitat.
Fins el 2012 va treballar com a Cap del Servei de Pneumologia de l’Hospital Germans Trias i Pujol. Autor de nombroses publicacions mèdiques i llibres de l’especialitat. Ha exercit el càrrec de president de la Societat Catalana de Pneumologia i ha format part de comissions assessores tant del govern espanyol com del català. Va rebre el Premi al Mèrit en Pneumologia, així com el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria d’innovació científica. Entre d’altres beques de recerca, va ser mereixedor d’una de les beques de la Marató de TV3.

Ha recorregut mig món per a donar a conèixer els seus coneixements i ha estat convidat tant a les ràdios més acreditades com a les televisions d’aquest país.

El llibre que presentà, “Anecdotari d’una Vida Mèdica”, és un recull d’anècdotes mèdiques, d’experiències viscudes per Josep Morera Prat al llarg de la vida professional, escrites, segons que creu, amb espontaneïtat i sense pretensions literàries. Absolutament verídiques, són explicades amb enorme sensibilitat, no exempta d’humor, i mostren la relació metge/malalt, que palesa el coneixement del metge, la confiança dels malalts i dels companys, l’humanisme i el gran bagatge cultural de l’autor. Algunes històries semblen detectivesques. Des de Conan Doyle, tots els metges ho són una mica, com a mínim curiosos i tafaners. D’altres amb un caràcter sorprenent i atzarós, podran ser preses com a esotèriques.

Quant a suip

Filòleg, professor i poeta
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s