Programa dedicat a commemorar el cinquantè, el quarantè i el vint-i-cinquè aniversari de la mort dels poetes Josep Sebastià Pons, Gabriel Ferrater i J. V. Foix.

Avui, 22 de febrer del 2012, hem fet el seixanta-setè programa. El conductor del programa ha seleccionat i ha recitat poemes dels homenatjats. A més a més, hem pogut escoltat Marta Rius, Rafael Subirachs i Poetristes interpretant poemes dels tres poetes.
En primer lloc, Josep-Sebastià Pons, el gran poeta de la Catalunya Nord. Va ser també narrador i pintor d’aquarel•les, faceta que casa amb la poesia que va fer, la d’un ull que observa la natura i els canvis que s’hi produeixen. El seu decés va ocórrer a l’Illa, una vila del Rosselló on també havia nascut, el 25 de gener de 1962, quan feia poc que havia fet setanta-sis anys. Doctor en Filologia, compaginà tota la vida la docència amb la vida d’un petit propietari rural. Influït per Verdaguer, va mirar d’elevar el dialecte rossellonès al rang de llengua literària.
En segon lloc, el poeta i lingüista reusenc Gabriel Ferrater, que morí tràgicament a Sant Cugat del Vallès el dia 27 d’abril de 1972, quan acabava de fer cinquanta anys. Va suïcidar-se posant el cap dins d’una bossa de plàstic. Les dones i els dies fou el llibre que condensà la seva obra poètica. Quan algun poema la recorda diem que ferrateja. El fet que hàgim creat aquest verb només s’explica per la gran influència que exercí, i encara exerceix, sobre els joves poetes. Les dones, com Helena Valentí, i la dificultat de la memòria per unir els fragments i completar el passat, són l’essència d’aquesta petita joia.
Per últim, Josep Vicenç Foix, el pastisser de Sarrià. El poeta morí un dia després d’haver fet noranta-sis anys, el dia 29 de gener de 1987. No es considerava un poeta sinó un investigador en el terreny poètic. Hi ha un sonet, que escoltaran demà, que acaba amb un decasíl•lab programàtic: “M’exalta el nou i m’enamora el vell. ” El futurisme, el dadaisme i el surrealisme, d’una banda. Llull, Ausiàs March, Petrarca, d’una altra. Gertrudis, KRTU, Sol, i de dol, Les irreals omegues, Onze Nadals i un Cap d’Any i L’Estrella d’en Perris són alguns dels seus poemaris.

Quant a suip

Filòleg, professor i poeta
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s